Buitenplaats ElswoutOntmoetingsplaats voor natuur en cultuur

Buitenplaats Elswout

Buitenplaats Elswout is een begrip in de regio Haarlem – en ver daarbuiten. Al in de 17e eeuw ontdekten Amsterdamse kooplieden de magie van het duinlandschap en bouwden er hun ‘buitenhuizen’. Buitenplaats Elswout is één van de oudste en best bewaarde buitenplaatsen van Nederland. De sfeer van rijke kooplieden en hun luxe ‘vakantiehuizen’, waar ze aan de drukke, vervuilde stad konden ontkomen, is nu nog voelbaar.

De rijke historie, architectuur en bijzondere flora en fauna maken Elswout tot een ware trekpleister voor natuur- en cultuurliefhebbers. Maar er is veel onderhoud en herstel nodig. Én een aanpak om deze parel ook voor de toekomst te kunnen behouden. Daarom wil Staatsbosbeheer de monumentale gebouwen, landschapselementen en het weelderige park (onderdeel van Natura 2000-en en natuurnetwerk Nederland) de komende jaren duurzaam en toekomstbestendig aanpakken.

Dat doen we door de gebouwen te restaureren en verduurzamen, ze een passende bestemming te geven en de natuur- en cultuurhistorische waarden te versterken. Zodat Elswout de historische ontmoetingsplaats van weleer blijft voor natuur en cultuur.

 

Cookie-instellingen