Monumentale bruggen Elswout klaar

22-12-2023
128 keer bekeken

Afgelopen maanden is in opdracht van Staatsbosbeheer hard gewerkt aan de restauratie van maar liefst acht monumentale bruggen op buitenplaats Elswout. Inmiddels hangt ook de laatste brug weer terug op zijn plek.

Vakmannen

De regelmatige bezoeker van Elswout heeft de vakmannen van aannemer Wever afgelopen maanden aan het werk kunnen zien. Op locatie én in de werkplaats is gewerkt aan funderingsherstel, nieuwe leuningen, houtrotherstel en schilderwerk. Het is maatwerk, omdat geen brug op Elswout hetzelfde is. Afgelopen week werd ook de laatste brug teruggeplaatst. Na een zorgvuldige logistieke operatie werd de Kettingbrug met twee mobiele kranen terug naar zijn plek op Elswout gebracht en weer opgehangen aan de kettingen.

Subsidie

Het herstel van deze bruggen is mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Noord-Holland en het Eneco Luchterduinenfonds. Dit soort bijdragen zijn onmisbaar om de bruggen en andere unieke gebouwen op Elswout in stand te houden. De bruggen kunnen nu weer jaren mee. Het vrijwillige cleanteam van Elswout helpt ons bij het onderhoud van de bruggen en folly’s.  

Tevreden

Locatiemanager Christine Meeusen is heel tevreden met de uitgevoerde werkzaamheden: “Er is ouderwets vakwerk geleverd en voor minder doen we het ook niet op zo’n unieke en waardevolle plek.” Christine is altijd op zoek naar kansen voor het uitvoeren van herstel en verbetermogelijkheden: “De volgende herstelwerkzaamheden staan alweer gepland: het opknappen van het huisje van Ka-buur en de Fazanterie. Het herstel van deze twee folly’s wordt door crowdfinding bekostigd”Zo zorgt Staatsbosbeheer, samen met vrijwilligers en donateurs, ervoor dat Elswout als monumentaal wandelpark voor de toekomst in stand kan worden gehouden.

Bezoek Elswout tijdens de kerstvakantie 

Wie in de kerstvakantie een frisse neus wil halen is van harte welkom op Elswout. Alle wandelpaden en bruggen zijn weer open en toegankelijk. De dennenboom met lichtjes bij het Poortgebouw zorgt voor extra kerstsfeer. Vanaf vandaag kunnen de jongste bezoekers weer een wens op een vrolijk, houten diertje schrijven en ophangen in de boom. Staatsbosbeheer hoopt dat de boom aan het eind van de kerstvakantie vol hangt met mooie wensen!

Afbeeldingen

Cookie-instellingen