Onderhoud acht bruggen volop bezig

19-10-2023
167 keer bekeken

Afgelopen zomer is Staatsbosbeheer begonnen aan het herstel van de monumentale bruggen van Buitenplaats Elswout. Als eerste was de Blauwe Brug aan de beurt. Deze brug sloot Staatsbosbeheer begin 2023 af vanwege veiligheid. De leuningen waren zwaar aangetast door houtrot.

Inmiddels is de Blauwe Brug vakkundig hersteld in de werkplaats van gecertifieerd restauratieaannemer Wever. Dit was een mooie uitdaging én puzzel voor de timmermannen van Wever. De regelmatige bezoeker heeft al ontdekt dat de leuningen weer zijn teruggeplaatst. Deze week worden de laatste details afgerond. De eerste van de in totaal acht bruggen!

Buitenplaats Elswout in Overveen is rijk aan vele prachtige, monumentale bruggen. De Grote en Kleine Zwitserse Brug zijn daar mooie voorbeelden van. Maar ook de Gele Brug en de Kettingbrug zijn ware iconen en kenmerkend voor het aanzicht van Elswout. De bruggen worden regelmatig schoon gemaakt en onderhouden door vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Echter, om de bruggen voor de toekomst te behouden is méér nodig. Veel brugonderdelen en leuningen hebben houtrot en zijn kapot. Bovendien hebben ze een nieuwe verflaag nodig. 

Staatsbosbeheer kan deze noodzakelijke en urgente werkzaamheden uitvoeren met een bijdrage van de provincie Noord-Holland en het Eneco Luchterduinenfonds. Samen met eigen financiering van Staatsbosbeheer is dat voldoende voor de noodzakelijke opknapbeurt van de bruggen. Staatsbosbeheer heeft aanvullend opdracht verleend voor funderingsherstel van een aantal bruggen.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden sluit Staatsbosbeheer regelmatig bruggen af om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. Hierbij blijven altijd genoeg bruggen in gebruik om een wandeling op Elswout mogelijk te maken. De Sluisbrug, Gele brug en de Kettingbrug zijn komende weken nog niet toegankelijk. De planning is dat de werkzaamheden eind 2023 zijn uitgevoerd.

Binnenkort staat er een aflevering van de IVN Podcast Tierelier speciaal in het teken van het herstel van de bruggen van Elswout.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen