Werk in uitvoering

03-10-2023
112 keer bekeken

Wie regelmatig op Buitenplaats Elswout komt, weet dat er altijd wel iets gaande is. De afgelopen weken en de komende maanden worden er weer veel werkzaamheden uitgevoerd.

Van het schilderen van de gebouwen, het maaien van de grasvelden en excursies; dit alles is noodzakelijk om de rijksmonumentale buitenplaats met tientallen monumenten en het prachtige parkbos, met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, te behouden en toegankelijk te houden. De afgelopen weken en de komende maanden worden er weer veel werkzaamheden uitgevoerd.

 

Stormschade door storm Poly

Het zal niemand ontgaan zijn: Buitenplaats Elswout heeft zwaar te lijden gehad onder de storm Poly. Na tijdelijke afsluitingen en een succesvolle crowdfundingsactie, zijn de meeste omgevallen bomen opgeruimd en bijna alle paden weer open. Met behulp van grote machines zijn de boomstammen uit het bos gehaald en rondom de modelboerderij opgestapeld. Een deel van het takhout is versnipperd en afgevoerd. De grote stapels hout wachten op een duurzame bestemming. Een groot deel van het hout zal worden verwerkt tot planken, balken, OSB-platen en papier. Om het uitrijden van het hout mogelijk te maken, is er tijdelijk een brug aangelegd naast de Orangerie waar deze machines overheen kunnen rijden. De lege plekken in het bos zullen in de komende jaren opnieuw worden ingeplant.

Bruggen

In september is restauratieaannemer Wever gestart met een onderhoud en herstel van maar liefst 8 monumentale bruggen op Elswout. Er wordt gewerkt aan de fundering, brugdekdelen, herstel van houtwerk en alles wordt opnie uw in de verf gezet. Deze werkzaamheden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Noord-Holland en het Eneco Luchterduinenfonds. De opknapbeurt duurt tot eind van dit jaar. Er worden regelmatig bruggen afgesloten om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. In het poortgebouw staat aangegeven welke brug(gen) op dat moment niet toegankelijk is/zijn. Er blijven (meer dan) genoeg bruggen in gebruik om van een mooie wandeling te genieten.

 

Clean Team Elswout

Deze zomer is er een nieuw team van vrijwilligers op Elswout gestart, het zogenaamde ‘Clean Team’. Zij houden zich bezig met het schoonhouden van de folly’s en bruggen. Na verloop van tijd worden de ramen vies en groeien er algen op de bruggen. Dankzij deze vrijwilligers, die eens per maand met emmers water en zemen aan de slag gaan, zien de folly’s en bruggen er weer piekfijn uit. Heb je ook zin hebben om 1x per maand een middag de handen uit de mouwen te steken, je bent van harte welkom. Stuur even een mailtje naar: elswout@staatsbosbeheer.nl

Afbeeldingen

Cookie-instellingen